Wednesday, February 1, 2012

Kek Coklat Moist Kukus


Kek Coklat Moist ( Kukus)

Bahan-bahanya
2 ½ cawan tepung self raising
1 sudu kecil baking soda
1 cawan minyak masak jagung (daisy)
1 cawan gula halus
1/2 cawan susu pekat
2 cawan susu coklat (dutch lady/marigold)
1 cawan serbuk koko (van hauten pun ok)

3 biji telur
beberapa titik esen vanila
badam disangai untuk hiasan
Cara-caranya
1. Ayak tepung bersama serbuk koko, baking soda ketepikan. Panaskan pengukus.
2 Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.
3. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu coklat, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. gunakan kaedah kaup balik.
4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet (saya beli kat tesco jerk), curahkan adunan di dalam acuan dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit, sejukkan, Selamat Mencuba.

*Untuk Topping dan Hiasan*
1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 2 sudu susu coklat, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice/badam diatasnya.






1 comment: