Friday, February 24, 2012

 

Pudding Caramel.... 

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 5 biji telur (A/B)
  • 3/4 cawan gula
  • 1 tin susu cair (ideal/dairy champ)
  • 3/4 tin air (mineral) (sukat mengikut tin susu cair)
  • 2 1/2 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu besar (rata) tepung aiskrim (perasa Vanilla)
  • Sedikit pewarna kuning
  • 3 sudu besar gula (untuk buat karamel)

Cara-cara

masukkan 3 sudu besar gula ke dalam loyang panaskan gula hingga cair (jangan terlalu hitam nanti karamel pahit) cukuplah hingga kuning keemasan

pukul telur dan gula hingga gula hancur (jangan terlalu kembang cukuplah sehingga gula hancur)

kemudian masukkan esen vanilla, susu cair, air gaul sebati masukkan pewarna kuning dan akhir sekali masukkan tepung aiskrim gaul sebati

tapiskan adunan cair tadi ke dalam loyang karamel.

Kukus 10-15 minit.

sejukan pudding baru di simpan didalam peti ais lagi sejuk lagi sedap.

bila hendak menghidang pastikan puding diterbalikkan ke dalam pinggan hidangan pastikan kedudukan karamel di bahagian atas....

boleh ditambah dengan buah-buahan campuran di dalam tin ketika menghidang... selamat mencuba.... 

 

No comments:

Post a Comment