Sunday, February 26, 2012

Johore Bar Dinner and Dance


Acara Tahunan yang berlansung menjadikan kami lebih rapat antara ahli-ahli tidak kira yang telah "senior" atau yang masih "junior". Kebiasananya acara tahunan ini berlansung sehari sesudah "Annual General Meeting" mencapai matlamatnya.

Majlis dimulakan dengan Pertunjukan Fesyen oleh Model-model yang terdiri daripada ahli-ahli Johore Bar yang mengenakan Busana ala-ala HINDUSTAN....




makan-makan... setiap 1 hidangan cuma mengambil masa 10 minit sebelum pinggan diangkat.... ape lagi tak toleh kiri kanan... kita makan dulu yer.....kami dalam table yang same "table 19" hidangan chinese cuisine di Thistle Hotel Johor Bahru. kalau nak komen so far kira ok...ok je lah hidangan tu yang penting dah kenyang... alhamdulilah








sambil makan kami dihidangkan dengan persembahan tarian dari kumpulan Tarian Alif........





ucapan dari Yang Arif Tuan Vernon Ong mewakili Ketua Hakim Negara....



ini adalah antara Jelitawan-Jelitawan yang sempat saya terjah untuk sesi bergambar di akhir majlis kelmarin.... 






mereka berdua adalah senior saya di Pejabat dan merupakan antara kawan-kawan terbaek saya.




 gambar yang sempat saya rakam menjadi kenang kenangan














ribuan terima kasih kepada Faz Myra@facebook yang telah metata rias saya pada majlis tersebut... i like.. :)











sampai jumpa lagi tahun depan kalau panjang umur murah rezeki dalam lembaran "Dinner & Dance Johore Bar"... wasalam









Friday, February 24, 2012





Brokoli Goreng bersama udang

Bahan-bahan

1 pokok brokoli
10 ekor udang sederhana dibuang kulit
1 ulas bawang merah hiris halus
2 ulas bawang putih diketuk dan dicincang halus
1 biji lada merah dihiris halus
2 sudu besar minyak jagung untuk menumis
garam
serbuk perasa
1/2 sudu teh sos tiram

cara-cara

potong kecil brokoli dan rendam dalam air garam seketika
panaskan minyak tumiskan bawang putih hingga naik bau
dah boleh toskan brokoli
kemudian masukan bawang merah dan lada tumis sehingga layu sedikit
masukkan udang, biarkan seketika
kemudian masukan sos tiram dan garam secukup rasa masukkan brokoli
masak sehingga brokoli lembut sekiranya kering boleh masukkan sedikit air...

siap untuk dihidang


 

Pudding Caramel.... 

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 5 biji telur (A/B)
  • 3/4 cawan gula
  • 1 tin susu cair (ideal/dairy champ)
  • 3/4 tin air (mineral) (sukat mengikut tin susu cair)
  • 2 1/2 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu besar (rata) tepung aiskrim (perasa Vanilla)
  • Sedikit pewarna kuning
  • 3 sudu besar gula (untuk buat karamel)

Cara-cara

masukkan 3 sudu besar gula ke dalam loyang panaskan gula hingga cair (jangan terlalu hitam nanti karamel pahit) cukuplah hingga kuning keemasan

pukul telur dan gula hingga gula hancur (jangan terlalu kembang cukuplah sehingga gula hancur)

kemudian masukkan esen vanilla, susu cair, air gaul sebati masukkan pewarna kuning dan akhir sekali masukkan tepung aiskrim gaul sebati

tapiskan adunan cair tadi ke dalam loyang karamel.

Kukus 10-15 minit.

sejukan pudding baru di simpan didalam peti ais lagi sejuk lagi sedap.

bila hendak menghidang pastikan puding diterbalikkan ke dalam pinggan hidangan pastikan kedudukan karamel di bahagian atas....

boleh ditambah dengan buah-buahan campuran di dalam tin ketika menghidang... selamat mencuba.... 

 

 LAUK BERYANI KAMBING

Bahan-bahan ( 10-15 org )

1. Rempah beryani – RM5 (ikut berat daging) ( no kas-kas) banyakkan rempah ketumbar)  


  • 2. Bawang Merah (besar) – 5-10 ulas Dihiris halus (untuk bawang goreng)
  • 3. Daun Bawang - Dipotong 2 inchi
  • 4. Daun sup - Dipotong 2 inchi
  • 5. Daun Ketumbar - Dipotong 2 inchi
  • 6. Daun pudina 

  • 7. tomato buah - dipotong bulat2 

  • 8. Gajus - 100 gram digoreng
  • 9. kismis -100 gram digoreng
  • 10. badam -100 gram (direbus kemudian dibuang kulit)
  • 12. kentang -5-6 biji (direbus/kemudian dibuang kulit)
  • 13. buah berangan -100 gram (beli yang dah buang kulit)
  • 14. madu
  • 15. tomato puree 1 tin yang RM2.00
  • 17. tomato sos 1 botol besar (sederhana) Life
  • 18. 1 tin susu cair (carnition)
  • 19. rempah tumis
  • 20. minyak sapi -485 gram (ikut berat daging)
  • 21. Daging Kambing - 2 ½ kilo (dibasuh dengan tepung jangan dibiar lama dalam plastic)
  • Bahan Di Kisar –(kisar berasingan) 1. Bawang Merah (besar) 2. Bawang Putih 3. halia 4. lada hijau  
  • garam secukup rasa

Cara-cara

Rebus daging dengan sedikit (bawang putih, bawang merah, halia yang dikisar) sehingga empuk 


campur rempah beryani dengan bahan2 yang dikisar bersama tomato puree, dan sos tomato


 panaskan minyak sapi dalam periuk, tumis rempah tumis sehingga naik bau, masukkan bahan2 rempah tadi tumis sehingga garing perlahankan api



masukkan daging yang telah direbus gaul bersama rempah sehigga mendidih perlahan api masukkan daun pudina, badan gajus, kismis buah berangan, daun bawang, daun sup, daun ketumbar, tomato bulat, susu cair ¾ tin, madu, telor rebus dan kentang…. Bawang goreng….garam. biarkan mendidih.
TUTUP API....sedia untuk dihidang. boleh dimakan dengan pelbagai jenis nasi atau roti. yummmmmy





pengalaman pertama menjejakkan diri ke Klinik kesihatan 1 Malaysia.... dibuka bermula pukul 10.00 pagi dan ditutup pada pukul 10.00 malam. berpuashati dengan perkhidmatan yang diberikan... alhamdulilah dengan izin Allah penyakit gatal2 dan alahan saya beransur pulih dah tiada kesan-kesan merah pada badan......






kalau tadi saya bercerita tentang Klinik kesihatan 1 Malaysia, sekarang saya nak berkongsi tentang Kedai Rakyat 1 Malaysia... ini adalah antara barang-barang yang saya beli Kedai Rakyat 1 Malaysia.... antara usaha yang kerajaan Malaysia untuk mengawal harga barang-barang runcit dipasaran.... pelbagai barang yang ditawarkan antaranya :
beras
gula
sardin
milo
kopi
minuman berkarbonat
kordial
cereal
sabun mandi/basuh
tisu
ikan bilis
telur
ikan kering
laici dalam tin
roti
air mineral

banyak lagi barang-barang keperluan dengan harga yang berpatutan, saya dan suami berpendapat usaha murni ini wajar diteruskan dan banyak tambahkan lagi dengan pelbagai barang-barang keperluan yang lain.......




bercuti kerana melalui satu fenomena baru... setelah hampir empat tahun menunggu tanpa berlengah aku teruskan kaki melangkah ke HOSPITAL SULTAN ISMAIL 23/02/2012 result test masih lagi "negative" tapi usaha tetap akan diteruskan.... doa tetap akan dipanjatkan.... bukan gurauan bukan jenaka tapi aku masih berharap kehadirannya.......




temujanji seterusnya adalah pada 29/02/2012 test darah pulak........

Hanya Allah yang tahu biler, dimana, bagaimana rezeki itu akan diturunkan pada kita namun kita tak seharusnya berputus asa........

Tuesday, February 21, 2012

sambungan....

kedinginan air yang mencurah tadi cukup membuatkan diriku mengigil kesejukan, lalu aku capai baju kurung yang berona biru pekat lalu dengan mulaan "BISMILLAH" ku sarung ke tubuhku. Aku hanya mengenakan make up yang ala2 kadar saja untuk hari ini seperti kebiasaanye aku cukup dengan penampilan yang "simple" dan bersahaja. tanpa berlengah aku kenakan dengan selindang biru lembut ke atas kepala dan aku pin kan dengan brooch rama-rama putih. aku mulakan langkah pagi ini dengan senyuman untuk ke kedai Mak Bedah membeli sarapan. Warong "Mak Bedah" tidaklah terlalu jauh dari rumah ku hanya berjalan kami 5 minit sudah pun sampai. seperti biasa warung "Mak Bedah" menyediakan sarapan pagi yang mengiurkan.
"Assalamualaikum, Mak Bedah!" sapa ku dengan senyuman.

"Opocoooot, terperanjat mak nak, kamu ni kalau tak mengusik mak pagi-pagi ni tak boleh agaknye" abis terpercik sambal ikan bilis ke muka aku. sambil ketawa aku menyambut "alah nak manja-manja sikit pun tak boleh, alah abis muka kita kena sambal" jawap ku seakan merajuk " kalau mak ini ade sakit jantung dah lama dah aku tak meniaga, tak merasalah kamu sambal nasi lemak aku ini lagi, lambat hari ni kamu ke sini" Mak Bedah memberikan jawapan seakan memujuk. " sorry lah, Mak Bedah, sungguh saya tak nak buat lagi, tak pasal-pasal kena tempias sambal... wawawawawa pedas" "padan muka buat lah lagi" kak azy mencelah. tanpa segan silu Aku meyambung "baisalah mak Bedah hari-hari cuti ni lambat lah sikit bangun". Kak azy merupakan anak angkat Mak Bedah yang selalu menolong mak Bedah di warongnye. Tak larat katanya kalau meniaga seorang tak menang tangan nak mebungkus nasi lemak setiap hari. Warong Mak Bedah memang terkenal dengan nasi lemaknya yang harum dan sedap di tambah lagi dengan rasa sambal tumis yang pelbagai ada sambal ikan bilis, sambal kerang, sambal udang dan sambal kosong. kalau nak pilih boleh pilih dengan harga berpatutan. bukan hanya nasi lemak ade juga mee goreng, mee hoon koreng, lontong kuah kalau najk cerita satu hari pun tak abis.

"wah cantik anak mak ari ni, kamu nak makan ape, termenung pulak dia?" tanya mak Bedah selepas melihat aku termenung melihat makanan di atas meja. " hehehehehe....... ari ni nak makan lontong kuah dengan sambal kacang dan nak paru koreng" "ok siap lagi" "hemm.. nak nasi lemak biasa lah Mak Bedah untuk qaseh" dalam masa 2 minit semuanya telah disiapkan oleh mak Bedah. " terima kasih mak, esok jumpa lgi ek......saya pulang dulu" setelah membayar RM4.00 aku berlalu pergi. tak sabar rasenye aku nak makan sarapan pagi ni.

Wednesday, February 1, 2012

Kek Coklat Moist Kukus


Kek Coklat Moist ( Kukus)

Bahan-bahanya
2 ½ cawan tepung self raising
1 sudu kecil baking soda
1 cawan minyak masak jagung (daisy)
1 cawan gula halus
1/2 cawan susu pekat
2 cawan susu coklat (dutch lady/marigold)
1 cawan serbuk koko (van hauten pun ok)

3 biji telur
beberapa titik esen vanila
badam disangai untuk hiasan
Cara-caranya
1. Ayak tepung bersama serbuk koko, baking soda ketepikan. Panaskan pengukus.
2 Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.
3. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu coklat, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. gunakan kaedah kaup balik.
4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet (saya beli kat tesco jerk), curahkan adunan di dalam acuan dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit, sejukkan, Selamat Mencuba.

*Untuk Topping dan Hiasan*
1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 2 sudu susu coklat, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice/badam diatasnya.